Till lo.se Sök Meny
Arbetare hårt drabbade i den blodiga terrorattacken i Mogadishu

Arbetare hårt drabbade i den blodiga terrorattacken i Mogadishu

Helgens fruktansvärda terrorattack i Somalias huvudstad Mogadishu, är den blodigaste i landets historia. Vi på LO var särskilt oroliga för våra vänner i LOs somaliska systerorganisation FESTU, vars huvudkvarter ligger endast ett stenkast ifrån platsen för bombdådet. Med viss lättnad mottog vi söndag kväll ett meddelande från den fackliga centralorganisationens generalsekreterare, Omar Faruk Osman, där han berättade att våra fackliga kamrater var i säkerhet trots stor ödeläggelse av FESTUs kontor, där fönster och speglar krossades när hela byggnaden skakade.

Vår lättnad förvandlades dock snabbt till stor sorg när han beskrev förödelsen och det stora antalet offer, varav de flesta var vanliga arbetare. Hotellstäderskor, receptionister, bensinmacksarbetare och torghandlare i den informella ekonomin som stod och sålde grönsaker, mjölk, Khad, kontorsmaterial och elektronik vid KM5-korsningen när det smällde. Transportarbetare, chaufförer och trafikledare är också bland de dödade. FESTUs ledning och personal har under dagen gett blod och uppmanat sina medlemmar att också donera blod till alla medmänniskor i akut behov.

Det är en prövande tid i kampen för demokrati, fred, och anständiga levnadsförhållanden för alla – det som är det bästa skyddet mot extremism. Denna kamp tar FESTU varje dag genom att organisera arbetare och driva fram grundläggande mänskliga rättigheter i Somalia. Omar och hans fackliga kamrater jobbar dock i extrem motvind. Det är inte bara det ständigt överhängande våldet som hotar. Dessutom utsätts facken i Somalia för helt oacceptabla trakasserier och förtryck från regeringens sida. Tidigare i år stöttade LO framtagandet av en rapport om arbetstagares rättigheter i Somalia, som beskriver den svåra situationen väl.

LO har, tillsammans med våra nordiska fackliga kamrater, skickat en solidaritetshälsning till FESTU och somaliska arbetare, som är hårt drabbade just nu i denna djupa tragedi.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.