Till lo.se Sök Meny
Mitt i sorgen, rädslan och vreden ska vi visa att de goda krafterna är starkare

Mitt i sorgen, rädslan och vreden ska vi visa att de goda krafterna är starkare

Sverige har drabbats av en fruktansvärd terrorattack, mitt i Stockholms hjärta. Bara ett stenkast från LO-borgen mejades människor ner av en lastbil.

Jag följer händelserna från mitt arbetsrum – med blåljus, tjutande sirener och surrande helikoptrar utanför fönstret. Och den bisarra känslan av déjà vu. Det känns exakt som i Bryssel för ett år sedan. Attentat precis runt hörnet och total ovisshet kring vad som kommer hända härnäst. Precis som då, har jag svårt att andas. Mina tankar går till alla där ute. Fredagsflanörer som råkade befinna sig på Drottninggatan denna vårdag. Tunnelbaneresenärerna på Maalbeek-stationen för ett år sedan. Och alla nära och kära som febrilt söker sina anhöriga. Klumpen i magen växer.

Paris. Bryssel. Istanbul. Nice. Berlin. London. Sankt Petersburg.

Och nu även Stockholm. När det small på Drottninggatan hade vi inte ens hunnit skicka iväg kondoleansbrevet till våra fackliga kamrater i Ryssland, som drabbades av terrorn tidigare i veckan. Är detta det nya normala? Ska vi behöva leva i denna skakande rädsla som vi just känt inpå huden?

Mitt i den sorg, rädsla och vrede vi känner, måste vi visa att de goda krafterna är starkare. Att vi står enade mot extremism i alla dess former och försvarar öppenhet, demokrati och jämlikhet.

När jag går hem genom ett kusligt tyst Stockholm, i lämmeltåg med hundratals andra som bara vill ta sig hem och krama om sina älskade, tänker jag på kraften i att vi är så många. Att vi står samman. Här hemma, liksom med våra systrar och bröder i hela Europa. Fransmän, belgare, tyskar och britter har också gått till fots i lämmeltåg för att ta sig bort från blodbad och terror.

Keep calm and carry on, var budskapet i London efter terrordådet vid parlamentet i mars. Budskapet till hela Europa nu bör vara Keep calm – and organise!

Det är en prövande tid i kampen för demokrati, fred, och anständiga levnadsförhållanden för alla – det som är det bästa skyddet mot extremism. Denna kamp kan vi bara vinna om vi organiserar oss och står samman. Fackligt och politiskt. I stora och små folkrörelser. För demokratin, för jämlikhet och allas lika värde.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.