Till lo.se Sök Meny
Rättvis handel på önskelistan

Rättvis handel på önskelistan

Min dotter, som snart fyller år, önskar sig (bland mycket annat…) en tysk fotboll. Alltså, hur förklarar man för en tioåring att en fotboll kanske tillverkats i sju olika länder (varav inget ens är i närheten av Tyskland) av fattiga arbetare med osäkra anställningar och dåliga villkor? Och definitivt ingen tysk ”Mindestlohn”! I värsta fall är det en pakistansk tioåring som sytt bollen. Jag började med att försöka förklara ”globala värdekedjor”. Det gick sådär. Så jag gav henne ett handfast tips: Önska dig en Fairtrade fotboll! Den garanterar att arbetarna fått en skälig lön och schyssta villkor. Barnarbete är förbjudet och arbetarna har rätt att organisera sig fackligt. Nu önskar hon sig en Fairtrade fotboll 🙂

Och egentligen behöver det inte vara svårare än så att dra sitt lilla strå till stacken för rättvis handel och hållbar konsumtion. Du som är med i facket gör dessutom en stor insats för fackliga rättigheter globalt, genom att en del av din medlemsavgift går till internationellt solidaritetsarbete.

Dagens globaliserade produktion öppnar upp för bättre levnadsvillkor för miljontals arbetstagare och en möjlighet att delta i den globala handeln. Baksidan är tyvärr alldeles för ofta en prispress, på arbetarnas bekostnad. Både villkor och arbetsmiljö i den globala produktionskedjan är ofta undermåliga.

Idag finns det inte någon global domstol som hanterar brott mot fackliga rättigheter, även om alla länder ska följa Internationella Arbetsorganisationen ILOs kärnkonventioner för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. Det finns dock inga ILO-soldater med blå hjälmar som ser till att konventionerna respekteras, utan det är ytterst upp till de enskilda länderna. Lagar, regler och fungerande rättssystem ska vara garanten, men vissa länder saknar bra lagar och ofta även politisk vilja att förbättra situationen för arbetstagare.

För en rättvis handel och en hållbar produktion globalt behöver fler engagera sig. När stater inte tar sitt ansvar måste företag se till att deras produktion inte bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter. Konsumenter, både privatpersoner och upphandlare, måste också efterfråga schyssta varor. Vi från fackens sida tecknar kollektivavtal och globala ramavtal för bättre arbetsvillkor, men påverkar också multinationella företagsledningar och politiker att bli bättre på att ta ansvar. Alla kan vi göra något för att skapa en hållbar värld med schyssta villkor för alla arbetstagare. Alla har vi en roll att spela!

Vill du veta vad just du kan göra? Ladda ner vår Guide för Rättvis Handel, som vi tagit fram tillsammans med Union to Union.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.