Till lo.se Sök Meny
Kommer Donald Trump sätta Hillary Clinton i fängelse nu?

Kommer Donald Trump sätta Hillary Clinton i fängelse nu?

Ska han sätta Hillary Clinton i fängelse nu? Ja, det kommer sannolikt att hända, säger den unga kvinnliga Trump-supporten på en valvaka i Stockholm. ”Ja, eller så får Hillary starta en realityshow”. Jag häpnar och större delen av publiken är stumma av förvåning! Som tur är får hon inte medhåll från de andra högerdebattörerna på scenen. De är oroade och en man framhåller att valrörelsen har varit den mest pinsamma valrörelsen i USAs historia.

Jag håller med. Om man nu bara kunde bortse från den och valresultatet. Men det går ju tyvärr inte.

Jag har ett svagt minne från en novembermorgon för länge sedan. Året var 1980. Mamma kom in och väckte mig och berättade att Ronald Reagan hade vunnit det amerikanska presidentvalet. Det var mörkt ute. Nu blev det min och min mans tur att berätta för våra barn vad som hänt. Något mycket värre. En man som med rasistiska, sexistiska, homofoba åsikter och lögner är nu världens mäktigaste man. En man med psykopatiska drag är 5 minuter från kärnvapen. Han vann trots att han trampat på så många minoriteter att det tillsammans blev en majoritet… Ofattbart och overkligt.

Det finns just nu många analyser om varför valet blev som det blev. Det finns många bottnar som handlar om klass, kön och etnicitet. Och ett politiskt system som styrs av pengar. Valet handlade om jobb och framtidshopp. Den amerikanska medel- och arbetarklassen har inte fått del av de senaste decenniernas tillväxt. Produktivitet har ökat, men lönerna har stått still. Istället har välståndets koncentrerats till toppen. Och till toppen av toppen. Donald Trump lyckades kanalisera den oron och mobiliserade fler väljare för sina lättköpta lösningar.

Men valet var inte bara ett presidentval. Ljuset i mörkret är omröstningar i flera delstater om höjda löner. I staterna Arizona, Colorado och Maine har majoriteten röstat för en höjning av minimilönerna. Tidigare i år har motsvarande beslut fattats i Kalifornien, New York, Oregon mfl. Cirka 2 miljoner arbetare får nu höjda löner, vilket är mycket nödvändigt och välkommet.

Men åter till valet alla talar om.

När jag hämtade dottern på skolan igår frågade hennes kompis; Kommer han sätta henne i fängelse nu? Jag svarar att ”det kommer han nog inte att göra. Han har sagt mycket som han nog inte kommer att göra”.

Man kan bara hoppas. Och organiserar motstånd.

——
Nedan finns några intressanta länkar (några på engelska) till olika personers (mest män…) och organisationers kommentarer och analyser.

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Trumps politik gynnar inte arbetarklassen

Facken inom industrin menar att Svenska industrijobb är i fara om Trump gör allvar av sina vallöften enligt IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe. GS-fackets Per-Olof Sjöö pekar på de ökande klyftorna som orsak, Pappers Mikael Lilja säger att deras bransch drabbas hårt om USA inför tullar.

Amerikanska facket AFL-CIO som stött Hillary Clinton uttalar sig så här.

En film från The Guardian om att vi inte får tro att högerpopulismen är ett amerikanskt problem

På denna länk visas vallokalundersökningar hur USA har röstat om man delar in befolkningen på olika sätt. (visst är det så att vita män på landsbygden utan collegeutbildning röstade på Trump, men vi får inte glömma bort att de som tjänar allra mest också gjorde det. Dock har den gruppen större skäl att göra det).

Robert Reich; om medelklassen i USA som ser valet som en revolt

Filmaren Michael Moore ”att-göra lista” efter valet.

Karin Pettersson, Aftonbladets ledarredaktion skriver om hur Hillary Clinton tyvärr inte lyckades. Karin lyfter fram Elizabeth Warren som en viktig person inom det demokratiska partiet. Jag hoppas också mycket på henne. Här kan man se en hennes tal till det amerikanska facket den 10 november.

Dagens Arena Lisa Pelling skriver att även om inte ett enda av Trumps repressiva förslag blir verklighet kommer de populistiska stämningar han piskar upp ändå göra en ohygglig skada.

George Lakoff professor i kognitiv lingvistik mars 2016: Om trumps framgång (ganska lång och klurig artikel).

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.