Till lo.se Sök Meny
Terrorismen får inte vinna!

Terrorismen får inte vinna!

Jag går mitt på fyrfiliga Rue Belliard i Bryssel. Inga bilar så långt ögat kan se, förutom polisbilar och ambulanser. Det är kusligt tomt och öde när en hel stadsdel är avspärrad. De människor som rör sig i området är tysta. En bomb har briserat på Maalbeeks tunnelbanestation, bara ett par hundra meter ifrån EESK-byggnaden där vi idag skulle haft Europafackets styrelsemöte. Maalbeek är tunnelbanestationen där vi brukar kliva av när vi ska till EESK. Men i morse sken solen och vi valde att promenera från vårt hotell.

Vi var flera svenska fackliga företrädare från LO, TCO och Saco som anlände till Bryssels flygplats Zaventem igår, för att delta på Europafackets styrelsemöte. Vi möttes av tungt beväpnad militärpolis, vilket blivit vardag sedan Parisattacken i november. En del av dem som kom till Zaventem i morse möttes istället av självmordsbombare.

Våra tankar går till offren för de fasansfulla terrorattackerna, och deras nära och kära. Våra tankar går också till alla Brysselbor som nu får leva i den skakande rädsla som vi kände inpå huden idag.

Och det är ju just det som terroristerna vill uppnå: Otrygghet, rädsla och kaos mitt i Europas hjärta. De ger sig kallblodigt på Europas maktcentrum och attackerar därmed inte bara Belgiens huvudstad utan också vårt öppna och demokratiska EU. Europafackets styrelsemöte ställdes in. Alla EU-institutioners byggnader stängdes och människor uppmanades att stanna där de var.

Terrorismen får inte vinna! Mitt i den sorg och vrede vi känner, måste vi visa att de goda krafterna är starkare än IS och andra terrorgrupper. Vi måste stå enade mot extremism i alla dess former och försvara öppenhet, demokrati, mångfald och tolerans. Och vi behöver framförallt samarbeta i demokratisk anda i EU för att hitta gemensamma lösningar på de utmaningar Europa står inför.

Tack och lov är hela den svenska fackliga delegationen, liksom alla anställda på vårt fackliga Brysselkontor, i säkerhet nu och de flesta av oss är på väg hemåt. Tack för all omtanke!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.