Till lo.se Sök Meny
Europafacket för ett öppet, rättvist och grönt EU

Europafacket för ett öppet, rättvist och grönt EU

Luca Visentini (Italien), Veronica Nilsson (Sverige) och Peter Scherrer (Tyskland) fick stående ovationer när de idag valdes till Europafackets ledning vid den europeiska fackliga samorganisationens kongress i Paris. Vi blickar framåt och ger vårt stöd till den nya ledningen i deras ambition att stärka det europafackliga samarbetet. I ett gränslöst Europa och en globaliserad värld, är ett starkt Europafack viktigare än någonsin.

Trots att Europa nu ser ljuset i tunneln efter år av ekonomisk och social kris, åtstramningar och massarbetslöshet, saknas inte utmaningar…

De antifackliga strömningarna i Europa och kränkningar av fackliga rättigheter ökar på ett mycket oroande sätt. Vi är vana vid att skicka protestbrev till regeringar i länder som Colombia, Guatemala och Kambodja när de kränker fackliga rättigheter. Nu skickar vi brev till regeringarna i våra grannländer Finland, Litauen och Storbritannien, som i sina ”reformprogram” slår sönder kollektivavtalsmodellen och underminerar strejkrätten.

Framtidens jobb och tillväxt är också beroende av en frisk planet. ”There are no jobs on a dead planet!” sa Världsfackets ledare Sharan Burrow när hon talade till kongressen. Om några veckor samlas världens ledare här i Paris för att enas om ett klimatavtal. Europafacket EFS kräver i det handlingsprogram som just antagits för kongressperioden att klimattoppmötet antar ett bindande avtal och att klimatomställningen sker på ett schysst sätt så att omställningen också omfattar världens arbetare.

Mary Robinson, Climate Justice Foundations grundare, sammanfattade budskapet i sitt tal till kongressen: ”We can achieve zero emissions and zero poverty through just transition.”

Vi i Europafacket oroar oss för de högerextrema och främlingsfientliga strömningar som vi ser i Europa. Vi står för ett öppet Europa som inte bygger murar för att stänga ute människor i behov av skydd. I ett kongressuttalande säger EFS att de grundläggande europeiska värderingarna, med respekt för mänskligt liv och värdighet, måste omsättas i konkret handling. Hela EU – inte bara Sverige och Tyskland – måste ta emot fler flyktingar. EFS vill se en mera proaktiv europeisk asylpolitik som följer internationella avtal, inklusive FNs flyktingkonvention från 1951 med 1967 års tilläggsprotokoll.

På LOs initiativ var Aida Hadzialic, Sveriges gymnasie– och kunskapslyftsminister, inbjuden att tala på den extrainsatta sessionen om flyktingkrisen. Hennes berättelse om flykten från krigets fasor i Bosnien när hon var fem år gammal rörde nästan alla kongressdelegater till tårar. 

”Jag har stått öga mot öga med ondskan – nationalismen. Den tvingade min familj att överge allt och fly, den ledde till krig, förstörelse och folkmord” sa Aida Hadzialic. Hon uttryckte sin tacksamhet till Sverige, som öppnade dörrarna för henne och hennes familj när de behövde det som mest. Trots att Sverige då, i början av 90-talet, befann sig i djup ekonomisk kris med hög arbetslöshet tog vi emot och välkomnade över 50.000 bosniska flyktingar. Vi klarade det då, och vi klarar det även idag. Facken i Europa måste gå före och visa vägen utifrån de fackliga värderingarna som bygger på solidaritet och alla människors lika värde.

EFS nya ledning

EFS_Ledning_640_427

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.