Till lo.se Sök Meny
Globala risker kan hanteras med kollektivavtal

Globala risker kan hanteras med kollektivavtal

Endast hälften av alla tillfrågade i Världsfackets ITUC Global Poll tror att deras barn kommer kunna få schyssta jobb i framtiden.

Det finns verkligen anledning att som förälder oroa sig för sina barns framtid. I Word Economic Forums globala riskrapport inför det just avslutade toppmötet i schweiziska Davos, är det just arbetslösheten som toppar listan över långsiktiga ekonomiska risker.

Därför har jobben varit nummer ett på Karl-Petter Thorwaldssons agenda på Världsekonomiskt Forum. LOs ordförande har ingått i en delegation av internationella fackliga ledare under ledning av Världsfacket ITUC, som han är vice ordförande för.

Det fackliga budskapet till världens ledare är att vi måste investera oss in i framtiden för att skapa hållbar tillväxt som leder till schyssta jobb och jämnare fördelning. Idag äger 1 procent av jordens befolkning hälften av världens tillgångar. Löneandelen av världsekonomin har fallit markant de senaste åren, enligt OECD och UNCTAD. Klyftorna har ökat så mycket att vi nu är tillbaka på 1800-talsnivåer.

Djupa klyftor och ojämlikhet är inte bara ett socialt problem. Det är, som IMF och OECD visat, framförallt ett ekonomiskt problem eftersom stora klyftor i samhället är ett hinder för tillväxt. Världsfacket ställer i Davos krav på att klyftorna måste hanteras genom att stärka låg- och medelinkomsttagares köpkraft. Detta gör vi allra bäst genom att stärka kollektivavtalssystemen, höja de lägsta lönerna och satsa på bra socialförsäkringssystem.

Världens företagsledare har lyssnat med intresse på de fackliga ledarna i Davos. Det gör de rätt i. De fackliga ledarna representerar ju världens arbetare. Ja, de som faktiskt arbetar ihop företagens vinster. Och Karl-Petters svenska fackliga röst väger extra tungt i detta sammanhang, då erfarenheterna av att bygga upp den svenska kollektivavtalsmodellen kan bidra med en stor del av svaret på en av världens största ekonomiska utmaningar!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.