Till lo.se Sök Meny
Död planet = inga jobb!

Död planet = inga jobb!

Fackliga klimataktivister lever farligt. I september mördades Edwin Chota i Peru, efter att i åratal ha kämpat för att bevara regnskogen i Amazonerna. Idag tilldelades han posthumt Världsfackets pris för facklig aktivism för klimaträttvisa, som instiftades till minne av ledaren för nepalesiska sherpa-facket Dorje Khatri. Dorje Khatri

Dorje Khatri var också vice ordförande i LOs systerorganisation i Nepal, GEFONT, som är medlem i Världsfacket IFS. I sitt arbete som sherpa i Himalaya, klättrade han upp på Mount Everests topp med Världsfackets flagga. För Dorje handlade den fackliga kampen till stor del om att göra något åt de globala klimatförändringarna som han själv såg påverkade Himalaya.

Edwin Chota i Peru bekämpade den illegala skövlingen av regnskogen i Ashénika i Peru, på gränsen till Brasilien. Även om han inte lyckades stoppa skövlingen av amazonerna, innan han mördades brutalt tillsammans med tre andra kamrater från Ashénika, fick han många att förstå vikten av att bevara skogen för att hejda klimatförändringen.

Jag känner stor sorg över att två fackliga kamrater och klimataktivister fått sätta livet till. Men samtidigt fylls jag av en stark vilja och förpliktelse att föra deras kamp för klimaträttvisa vidare.

För det är faktiskt så att det inte kommer finnas några jobb på en död planet!

 

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.