Till lo.se Sök Meny
Gift from God!

Gift from God!

”You were sent to us like a gift from god!” utbrister Kambodjas vice premiärminister Keat Chhon när han hälsar Karl-Petter Thorwaldsson välkommen till fredspalatset, Peace Palace, i Phonm Penh. Vi är en delegation från LO och Världsfacket IFS som är i Kambodja för att stödja de kambodjanska facken i deras arbete för fackliga rättigheter. Vi hamnar mitt i den eldfängda diskussionen om levnadslön i Kambodja och regeringen är desperat.

kambodja_640_320

Fackliga hjältar i Kambodja kämpar för levnadslön i ett av världens värsta länder att vara facklig i.

Nästa vecka förväntas de lägga ett förslag till nationell minimilön för textilbranschen. Senast regeringen la ett förslag om höjd minimilön var i januari. Då hade statens sociala myndigheter räknat ut att en lön som det går att leva på i Phnom Penh, bör ligga på 177 dollar. Regeringen valde att höja från 80 till 95 dollar.

Flera hundra tusen textilarbetare gick då ut i strejk och protesterade på gatorna i Phnom Penh och andra större städer. Det slutade i blodbad. Den 4 januari sköt Kambodjanska säkerhetsstyrkor skarpt mot de protesterande och fyra arbetare fick sätta livet till. Många skadades. Tjugotre arbetare fängslades.

När vi träffar Yang Sophorn, Rong Chhun och flera av deras fackliga kamrater på Trade Union Solidarity Center i Phnom Penh, berättar de om hur fackföreningsrörelsen, som var mycket splittrad innan minimilönestriden, nu försöker jobba ihop i kampen för levnadslön och bättre villkor.

Kambodja är ett av världens farligaste länder att organisera sig fackligt i, enligt Världsfackets Global Rights Index. De fackliga ledare vi träffar är riktiga fackliga hjältar, som visat ett enormt mod och styrka genom att fortsätta kämpa för bättre villkor. Några av dem står åtalade för att ha organiserat strejkerna i januari.

Pressen på regeringen att kraftigt höja minimilönen är stor. Vice premiärmiärministern pekar dock på de stora varumärkena som H&M. Alltså de som köper från textilfabrikerna. ”Köparna kräver höjd minimilön. Varför höjer de inte bara lönerna? Vilka hycklare!”

”Hur gör vi för att få fred på arbetsmarknaden?”, frågar han sedan Karl-Petter. Textilindustrin lamslås av konflikter, vilket hotar Kambodjas ekonomiska tillväxt, som legat kring 7,5% de senaste 20 åren. Textilindustrin i Kambodja omsätter 5,5 miljarder dollar, sysselsätter 650.000 av Kambodjas drygt 15 miljoner invånare och står för 80% av exporten.

Regeringens lösning är att föreslå en trade union law, som ska reglera (och begränsa!) fackföreningarna. Vårt svar på frågan är dock ett helt annat, och bygger på egna erfarenheter från Sverige:
– Facken säljer fred och stabilitet på arbetsmarknaden. Om man genom partsförhandlingar uppnår bättre villkor och löner som människor faktiskt kan leva på, får man fred på arbetsmarknaden.

Inom en vecka får vi se om Keat Chhun förstod budskapet från den gudasända gåvan!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.