Till lo.se Sök Meny
Fairtrade står bakom oss!

Fairtrade står bakom oss!

bananodlare_640_327”Fairtrade is behind us!” Orden kommer från Prosper Tamakloe (längst till höger på bilden), en man som arbetar på Volta River Estate bananplantage i Ghana. Plantaget säljer Fairtrade-certifierade bananer och han har just besökt Sverige för att berätta om sitt arbete och fackliga uppdrag.

På plantaget arbetar drygt 400 kvinnor och män och alla är med i den lokala fackklubben, något som är ovanligt i Ghana. Prosper är ordförande i fackklubben och menar att det är stor skillnad på mellan plantage som säljer ”vanliga” bananer och de som säljer Fairtrade-bananer. När de har Fairtrade bakom sig vågar de ställa krav på bättre arbetsvillkor.

Han tycker dock att lönen fortfarande är alltför låg. Det är svårt att leva på inkomsten från plantaget och hans familj odlar själv majs, paprika mm för att få mer pengar. Men han tillägger att i jämförelse med andra plantage har de mycket bättre, med försäkringar för hela familjen, fyra veckors semester, och kvinnorna har rätt till betald mammaledighet i 12 veckor.

Alla Fairtradeodlingar får också en premie baserad på försäljningen och det finns en vald kommitté som fattar beslut om hur pengarna kan användas. Prosper har fått stipendium så att hans barn kan gå i skola. Plantagets anställda och ledning får också utbildning i arbetsmiljö genom Fairtrade.

Prosper Tamakloe är i Sverige på inbjudan av Kommunal och har tillsammans med Kwane Banson och Patience Adzimah besökt LO och bl a träffat LOs internationella chef Loa Brynjulfsdottir. Med vid besöket var också Maja Löfgren från Fairtrade Sverige. Det blir utbyte och tankar om hur vi tillsammans kan stärka arbetstagares rättigheter inom Fairtrade.

Lönefrågan är förstås central och Fairtrade har antagit en strategi för hur lönerna ska öka för att nå en levnadslön kommande år. Processer har startats i fem länder och det är meningen att alla länder påbörja arbetet under 2015.

Inspirerad skiljs vi åt utanför LO-huset. Fairtrade är ett bra exempel hur det går att göra skillnad, som fackligt aktiv och som konsument.

Den 16 oktober går årets Fairtradefika av stapeln. Runt en halv miljoner människor kommer att äta Fairtrademärkta produkter för att rikta fokus på hur man genom rättvis handel kan bekämpa fattigdom och förbättra människors livsvillkor. På flera håll i Sverige kommer LO distrikten att dela ut påsar med en banan och en chokladbit och tala om att vi står upp för Fairtrade.

För vi gillar ju schyssta bananer.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.