Till lo.se Sök Meny
Globala mål: Jobb. Rättvisa. Styrka.

Globala mål: Jobb. Rättvisa. Styrka.

IFS_LOA_blogg_640Det är inte bara Sverige som nu får en ny regering. Världsfacket IFS inleder också en fyraårig mandatperiod med den nya ledning som valdes på världskongressen i Berlin före sommaren. Idag träffas den nya ledningen, där LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ingår, för att staka ut den politiska inriktningen för de kommande åren. Det är ett stort ansvar som vilar på Karl-Petter och hans ledningskollegor, Maria Fernanda Carvalho Francisco från Angola, João Antonio Felicio från Brasilien och generalsekreteraren Sharan Burrow från Australien.

Utmaningar saknas ju inte direkt i en värld där arbetares mänskliga rättigheter kränks systematiskt, där hälften av arbetskraften har osäkra och otrygga anställningar, och där arbetslösheten och klyftorna ökar. Dessutom undergrävs det internationella trepartsorgan som ska åstadkomma någon form av global styrning av arbetsvillkor, ILO, av arbetsgivarsidan.

Vad är då svaren på detta? Vad kan världsfacket med sina 176 miljoner medlemmar i 161 olika länder göra för att skapa bättre förutsättningar för världens alla arbetare?

Idag ska vi prata om hur vi steg för steg skapar en bättre värld för nepalesiska migrantarbetare som är fasta i Qatars slavsystem, för kvinnor i den informella ekonomin i Nigeria, för textilarbetarna i Kambodja som jobbar 112 timmars arbetsveckor för en lön som det inte går att leva på.

Det handlar mycket om facklig styrka. Att vi lyckas organisera fler arbetare. Världsfackets mål är att ha 200 miljoner medlemmar år 2018.

Det handlar också om jobben. Full sysselsättning är viktigt för att världens arbetstagare ska kunna ha bra jobb till schyssta villkor.

Det handlar om fackliga och mänskliga rättigheter. Att ILOs kärnkonventioner upprätthålls och respekteras.

Arbetsgivarnas attacker mot ILOs övervakningssystem och strejkrätten är därför djupt oroande. Den unika sammansättningen i att arbetsgivare, regeringar och arbetstagare i trepartssamtal gemensamt finner lösningar inom ILO för att skapa ett bättre arbetsliv för alla är kraftfullt. Om detta undermineras, är förutsättningarna för vårt globala arbete mycket sämre.

Världsfackets nya ledning ska idag diskutera hur vi ska agera i ILO-frågan. En möjlighet är att ta tvisten om strejkrätten till internationella domstolen i Haag. Det finns såklart en risk med att låta en domstol avgöra en så central fråga för partssamarbetet. Men det är nog en risk vi måste vara beredda att ta om vi ska stå upp för ILO, schyssta jobb och social dialog.

Världsfackets nya ledning fick briefing om IFS alla arbetsområden igår. Idag är det ledningsmöte där framtidens prioriteringar diskuteras.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.