Till lo.se Sök Meny
Fira demokratin – gå och rösta!

Fira demokratin – gå och rösta!

I veckan träffade jag demokratiaktivister från bl.a. Burma, Palestina och Hong Kong som är i Sverige för att delta i valkampanjen och på plats följa valen på söndag. De ingår alla i det globala nätverket Progressive Alliance, där LO och Socialdemokraterna också är med.

Burmas militärdiktatur håller befolkningen i ett järngrepp, även om vissa reformer skett. Palestinierna förtrycks av Israel och Hong Kong lever i Kinas diktatoriska skugga. Frihet och demokrati som vi har i Sverige är en dröm som driver demokratiaktivisterna i många av de länder där förtryck och brott mot mänskliga rättigheter är vardag.

Vi kom att prata om varför vissa människor i Sverige väljer att inte gå och rösta. ”Hur kan man inte vilja vara med och påverka, när man vet att valet går rätt till och ens röst faktiskt gör skillnad?” undrade vår burmesiska kamrat. ”I mitt land offrar människor sina liv för drömmen om frihet och demokrati!”.

På söndag har vi chansen att leva det andra drömmer om. Nämligen att rösta i fria och demokratiska val.

Om du känner mer för att ligga på sofflocket på söndag än att gå till vallokalen, är risken stor att någon annan istället får makten att bestämma åt dig. I värsta fall en fascist eller rasist…

Demokrati faller inte ner från himlen. Den är inte på förhand given. Tvärtom! Den måste kämpas fram och sedan återerövras varje dag.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.