Till lo.se Sök Meny
Andas ut. Andas in.

Andas ut. Andas in.

Jag andas ut. Jag pustar ut och glädjs åt att det blir regeringsskifte.

Jag hyperventilerar över Sverigedemokraternas framgång.

Under valrörelsen har jag på min fritid engagerat mig i den lokala socialdemokratiska föreningen där jag bor. Vi har tillsammans gått runt och knackat dörr, delat flygblad och ringt. Många värdefulla samtal har det blivit. En klok granne sammanfattade det hela med orden: ”Jag är skitskraj för vi och dom” .

Ja, det var det valet handlade om för mig. VI eller ”vi och dom”. Ökade skillnad mellan människor i pengar och livsvillkor är vår tids stora utmaning. Allt var inte bra 2006, men denna regering har inte bidragit till minskade skillnader, utan tvärtom ökat klyftorna och mer skapat ett ” vi och dom”. Mellan de som har ett jobb och det som inte har ett jobb, mellan sjuka och friska, mellan män och kvinnor, mellan ”svenskar” och ”invandrare”.

Sverigedemokraterna har ridit på den vågen och utnyttjat ”vi och dom”. Framgången beror också på de ökade klyftorna mellan de som har makt och de som uppfattar att ingen bryr sig deras vardag. Väljarna har reagerat på den ökade otryggheten på arbetsmarknaden och en allt sämre välfärd. Men svaret går inte att finna i att slå mot ”de andra, de okända”. Det är genom att bekämpa otryggheten vi också kan bekämpa Sverigedemokraterna. Vi behöver en politik för jämlikhet och trygghet som håller ihop Sverige, annars kommer missnöjet bara att växa.

Vi måste också diskutera den främlingsfientlighet och rasism som så många drabbas av. Jag har blivit så frustrerad över att den frågan inte har funnits med mer i debatten. Varför fick inte partiledarna oftare frågan ” hur mycket främlingsfientlighet och fördomar har Sverige råd med?” istället för ”Hur mycket invandring/många flyktingar har vi råd med?”.

Jag tänker på min dotters kompis, en sex åriga flicka född i Bagarmossen i Stockholm, som säger att hennes mamma inte ska rösta på Sverigedemokraterna ; ”Nej, det går ju inte, för de tycker inte om mig”.

Jag klappar henne på kinden och tar ett djupt andetag.

Andas in. Andas ut. Det är nu det börjar.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.