Till lo.se Sök Meny
Fyra tusen vita duvor i Qatar

Fyra tusen vita duvor i Qatar

Samtidigt som fotbollsyran inför VM-finalen i Brasilien når sin kulmen, pågår byggandet av arenorna i Qatar där fotbolls-VM 2022 spelas. Inför invigningsmatchen i Sao Paolo släpptes 3 vita fredsduvor. En för varje arbetare som dött under byggandet av arenan. När VM invigs 2022 på Lusail-arenan i Al-Daayen i Qatar, kommer luften över arenan att fyllas av vita duvor.

Innan en enda boll är sparkad i Qatar, riskerar ca 4000 migrantarbetare att dö på arenabyggena. Det kan alltså blir 4000 vita duvor som släpps inför invigningsmatchen 2022. Under den gigantiska byggsatsningen i Qatar har redan flera hundra arbetare omkommit. Bara under förra året dog 192 nepalesiska migrantarbetare i Qatar. Varje dag går det fyra flygplan från Kathmandu till Doha med fattiga arbetare som hoppas på en bättre framtid för sig och sina familjer. Varje vecka kommer ett 40-tal av dem hem igen skadade. Ett antal fraktas hem i kistor.

Bishnu Lamsal, generalsekreterare i Nepals landsorganisation GEFONT, deltog på LOs seminarium om internationella idrottsevenemang och mänskliga rättigheter i Almedalen nyligen. Han tror inte att fotbollsfesten i Qatar kommer att kännetecknas av glädje. Det blir en ”folkfest” byggd på slavarbete och död. Liksom övriga Gulfstater har Qatar ett raffinerat jobb trafficking system, som kallas Kafala och ger arbetsgivarna långtgående rättigheter att kontrollera migrantarbetarna. Deras pass tas ifrån dem vid ankomst, och utan pass kan de inte komma ur landet när de själva vill. Arbetsgivarna kan frysa deras tillgångar och avgöra om de får sluta eller byta jobb. Ett slavliknande system, med andra ord, som kontrollerar och skrämmer arbetarna till lydnad.

Världsfackets Tim Noonan, som också deltog på LOs seminarium i Almedalen, säger till SvD att Qatar försöker visa upp sig om ”en schysst typ” globalt, genom att köpa upp konst, stå värd för fotbolls-VM, handbolls-VM och världsutställningen, samt investera i sportklubbar (som Zlatans Paris St. Germain) och arenor (inklusive Friends arena). Man har helt enkelt en strategi för att skaffa sig ”mjuk makt” för att dölja att landets ekonomi är baserad på ett slavarbetarsystem.

Världsfacket IFS och LO menar att FIFA har ett stort ansvar. FIFA ställer inga krav på värdländerna att uppfylla kriterier kring mänskliga rättigheter i arbetslivet. Ibland tar FIFA till och med en aktiv roll i att undergräva sådana rättigheter. FIFA måste ta sig ur sitt korruptionsträsk och ställa tydliga krav på de länder som står värdar för fotbolls-VM att de lever upp till ILOs grundläggande konventioner för mänskliga rättigheter i arbetslivet. Ingen arbetare ska behöva dö för att möjliggöra fotbollsfesten!

Fyra tusen vita duvor över Qatar är en tragisk bild som allt för väl symboliserar det lidande migrantarbetarna i landet får tåla. Om inte Qatar tar sitt ansvar och avskaffar det slavliknande Kafala-systemet och stärker migrantarbetarnas rättigheter, måste FIFA flytta fotbolls-VM till ett land som åtminstone lever upp till grundläggande konventioner för mänskliga rättigheter.

Tycker du också att det är förkastligt att slavstater kan köpa till sig fotbolls-VM? Delta då i IFS kampanj #rerunthevote och sätt press både FIFA att göra upp med sin korruptionskultur och på Qatar att ge migrantarbetarna i Qatar mänskliga rättigheter.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.