Till lo.se Sök Meny
Vi tar fajten mot de bruna krafterna i Europa!

Vi tar fajten mot de bruna krafterna i Europa!

Det blåser obehagliga bruna vindar över Europa. Resultatet i EU-valet den 25 maj visar att de högerextrema, främlingsfientliga och rasistiska krafterna är starkare nu i många länder än vad de var på 30-talet.

Sverigedemokraterna är för första gången representerade i Europaparlamentet, vilket ställt det fackliga Brysselkontoret inför frågan hur vi ska hantera SD i vårt påverkansarbete gentemot parlamentet.

För LO, TCO och Saco var det inte svårt att svara på den frågan. De nationalistiska och främlingsfientliga idéer som är grunden för Sverigedemokraternas politik strider mot den fackliga värdegrunden om alla människors lika värde. LO/TCO/Saco:s Brysselkontor samarbetar med politiska partier som står upp för vår värdegrund och för mänskliga och fackliga rättigheter. Det innebär att vi inte samarbetar med Sverigedemokraterna i EU-parlamentet.

Mats Wingborg och Anna-Lena Lodenius, som granskat läget i Europa, menar att när facket samlar många och politiken håller fast vid gemensam välfärd och rättvis fördelning, kan högerextrema partier hållas borta från inflytande. Det kräver dock att man håller de främlingsfientliga krafterna på armlängs avstånd och aldrig samarbetar. Att ta diskussionen om främlingsfientlighet på arbetsplatsen är viktigt men ett samarbete med högerextrema partier leder oftast till att de får sätta agendan.

Vid Europafackets styrelse i veckan, drev LO Sverige en hård EU-facklig linje gentemot Europas mörkare krafter, vilket hela det fackliga Europa ställde sig bakom. Europafacket kommer därför inte heller att ha något samröre med partier som fascistiska Front National från Frankrike, rasistiska Gyllene gryning från Grekland, eller nyfascistiska Jobbik från Ungern:

”Anti-European, extreme right, xenophobic and authoritarian parties offer no solution. They are dangerous. We reject them totally: they are in contradiction with our values of equality and solidarity. Their economic policies would have disastrous consequences on employment, wages and social protection. In a globalised world European states need to join forces; hiding behind national borders is not tenable.”

Vi tar fajten i Europa!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.