Till lo.se Sök Meny
Det fattas pengar. Närmare bestämt 23 miljoner dollar.

Det fattas pengar. Närmare bestämt 23 miljoner dollar.

Regeringsrepresentant för OECD länder har samlats i Paris för att diskutera ansvarsfullt företagande. Flera företagsledare är inbjudna, bl.a. Coca-Colas VD Muhtar Kent. Fackliga ledare och representanter för det civila samhället finns också med.

Nästan alla talare refererar till Bangladesh och förra årets tragedi på Rana Plaza, där mer än 1100 människor dog när en textilfabrik rasade. Sedan dess har mycket hänt. Mer än 150 varumärkeföretag ( däribland många svenska) har skrivit på Ackordet för brand och byggsäkerhet, som är ett bindande avtal med global fack och fackföreningar i Bangladesh. FN organet för arbetsmarknaden, ILO är ordförande i kommittén för ”ackordet” Tyvärr har de flesta amerikanska företagen valt att gå sin egen väg med ett eget program som inte är bindande.

En fond har bildats för att skapa resurser för att kompensera familjer som förlorade en kär familjemedlem och till de över 2000 som skadades. Fonden koordineras gemensamt av regeringen, fack och näringsliv med koppling till Bangladesh. Fonden har i flera brev uppmanat företag att bidra till fonden och i slutet av september ska arbetet vara avslutat, så att pengarna kan börja delas ut.

Men tiden är på väg att rinna ut. Det fattas fortfarande 2/3 av det pengar som bedömts behövas. Frivilliga bidrag har kommit in, 17 miljoner dollar, men det fattas 23 miljoner dollar.

Den fackliga samorganisationen för OECD länder, TUAC har tillsammans med organisationen OECDwatch tagit fram en rapport där man uppmanar regeringar att agera. Sju regeringar lyssnade på uppmaningen.

Jag vet att den svenska regeringen för ett år sedan skrev brev till svenska företag och uppmanade dem att skriva på ”Ackordet”. Oväntat, men mycket bra! Nu är det dags att ta upp bollen igen och uppmana fler företag att bidra ännu till fonden. Sverige kan bättre.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.