Till lo.se Sök Meny
Var är det värst att vara facklig?

Var är det värst att vara facklig?

Ibland drömmer jag om att bo på en tropisk ö i Stilla havet där solen skiner, havet glittrar och alla är lyckliga. Precis så beskrivs faktiskt ögruppen Fiji i turistbroschyrer.

Det man missar att skriva i de glansiga turistbroschyrerna är att Fiji också är en diktatur som leds av en militärjunta. Att de med brutalt våld slår sönder fackföreningsrörelsen och att fackliga ledare sätts i fängelse. Med ett antal dekret har militärjuntan berövat de flesta arbetstagare i Fiji deras grundläggande internationella rättigheter i arbetslivet.

Som facklig företrädare skulle mitt drömliv i Fiji alltså inte vara så lyckligt och laidback som man lätt kan föreställa sig när man bläddrar i turistbroschyrerna…

På Världsfackets kongress i Berlin presenterades igår ett Scoreboard över världens bästa och sämsta länder att leva i om man är facklig. Jag kan konstatera att jag som fackligt aktiv i Sverige har det rätt bra, trots att vi har en regering som inte står upp för den svenska kollektivavtalsmodellen. Och trots att vi inte inte har korallrev och palmer som vajar i vinden.

ITUC Global Rights Index rankar 139 länder på 97 indikatorer för att mäta hur arbetstagares rättigheter värnas, både i lagstiftning och i praxis. I länder som Vitryssland, Kambodja, Centralafrikanska republiken och Colombia är det förenat med livsfara att engagera sig fackligt. I Qatar är fackföreningar förbjudna och migrantarbetare är helt rättslösa.

Under det senaste året arresterades fackligt aktiva i mer än 35 länder, när de krävde demokratiska rättigheter, schyssta villkor eller bättre arbetsmiljö.

I ett 50-tal av världens länder, har arbetstagare avskedats för att de försökt förhandla om bättre arbetsvillkor.

I över 87 länder är strejkrätten mycket begränsad.

Ett lands utvecklingsnivå är inte avgörande för mänskliga rättigheter i arbetslivet, som man kanske skulle kunna tro. Länder som Uruguay och Togo toppar listan. Medan Grekland, USA och Kina har hamnat långt efter och är bland de länder som får sämst resultat.

I Världsbankens senaste Doing Business rapport uppmanas länder på ett mycket naivt sätt att försämra arbetstagares rättigheter för att förbättra företagsklimatet.

Världsfackets nya Global Rights Index är ett viktigt verktyg för att sätta tryck på regeringar och arbetsgivare. Världens alla fack står solidariskt samman för att se till att grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras.

Och trycket på den soldränkta diktaturen Fiji ökar. Med den kraft och styrka som Världsfacket nu visar, kanske jag kan resa till ett demokratiskt fackföreningsvänligt och fritt Fiji om några år.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.