Till lo.se Sök Meny
En stark röst för lika villkor

En stark röst för lika villkor

”Förut var jag endast någons dotter eller hustru. Nu är jag en facklig medsyster i min organisation och är inte rädd för någon eller något längre!” Applåderna är långa och varma.

Det är Kapila Vankar från Indien som talar från scenen. Vi sitter på Världsfackets kongress (International Trade Union Confederation) och lyssnar på när hon och Shika Joshi från organisationen SEWA (Self- Employed Women Association) berättar. De beskriver sitt fackliga arbete och sin väg till ökad frihet och rättvisa. Kvinnorna utmanar traditionella maktförhållanden både i sina familjer och i samhället i stort. Respekt!
20140520_008_ITUC.jpg

Under kongressen har flera olika temasessioner också ägt rum. Jag själv har bl.a. lyssnat till diskussioner om de ökade inkomstskillnaderna mellan och inom länder. Vi tittar på en intressant kortfilm om de globala orättvisorna; Världens 300 rikaste personer äger lika mycket som de 3 miljarder med lägst inkomst. Alltså, antalet människor som fyller ett flygplan äger lika mycket som alla människor i USA, Kina, Indien och Brasilien tillsammans! Se den och sprid den.

Professor Özlem Onaran från University of Greenwich konstaterar att den minskade löneandelen, d.v.s. den del av produktionen som tillfaller de som arbetar istället för de som äger, har också blivit ett stort ekonomiskt problem – förutom att det är ett rättviseproblem. Hon menar att det finns starka ekonomiska argument för en löneledd återhämtning. ”Recovery needs a pay rise!”
Global North wage share
Global South wage share

Fackliga ledare beskriver det kritiska läget men också fackens arbete i Grekland, Spanien, Bulgarien, Brasilien och Sydafrika. Flera lyfter upp skattepolitiken som viktig för att kunna få pengar att utjämna människors villkor. En talare från Världsfacket visar på sambandet mellan hög organisationsgrad och låga inkomstskillnader och menade att facket är en del av lösningen! En annan talare ställer den retoriska frågan; Om det var så att svagare fack ledde till bättre tillväxt – Var är de länderna?

Byggnads ordförande Johan Lindholm tar också plats på scen och beskriver deras arbete att stå upp för schysta löner och villkor. Han berättar om avtalet med arbetsgivarna om att huvudentreprenörerna kan ställas till ansvar för arbetsförhållande och löner även för de som är anställda av underleverantörer. Det handlar om #likavillkor! Johan lyfte också fram behovet att politiker både i Sverige, EU och i resten av världen behöver ta kampen mot arbetslösheten för att minska inkomstskillnader. På så sätt motverkas också främlingsfientligheten. Johan talar om valet till Europarlamentet som ett viktigt tillfälle att få Europa på fötter igen!
Byggnads

Under fredagen visades SSUs film inför europaparlamentsvalet #NeverForgetToVote inför hela kongressen. Filmen introducerades av tyska facket DGBs ordförande och det faktum att vi befann oss ett stenkast från Olympiastadion från 1936, som var en viktig del av Adolf Hitlers propaganda, gav en extra dimension. Filmen berörde djupt och fick långa applåder. .never forget to vote bild

Det finns många skäl att vara orolig för utvecklingen i EU och resten av världen. Men det finns också skäl att vara stolt över en facklig och politisk rörelse som tar kampen för ökad frihet för såväl kvinnor och män, mot orättvisor och främlingsfientlighet. Det visar Världsfackets kongress i Berlin.

Och DU, gör din röst hörd i valet till Europaparlamentet och i alla andra sammanhang där det behövs röster för lika villkor.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.