Till lo.se Sök Meny
Flygvärdinnor. Fattiga arbetare. Fotbollsproffs. Alla blir slavar i Qatars Kafala-system

Flygvärdinnor. Fattiga arbetare. Fotbollsproffs. Alla blir slavar i Qatars Kafala-system

Folkfest byggd på slavarbete och död. Det är scenariot för fotbolls-VM i Qatar 2022. Innan en enda boll är sparkad i Qatar, riskerar ca 4000 migrantarbetare att dö på arenabyggena. Fotbollsfesten kommer inte direkt att kännetecknas av glädje!

Under förra året dog 191 nepalesiska migrantarbetare i Qatar. Varje dag går det fyra flygplan från Kathmandu till Doha med fattiga arbetare som hoppas på en bättre framtid för sig och sina familjer. Varje vecka kommer ett 40-tal av dem hem igen skadade. Ett antal fraktas hem i kistor.

Idag deltar LO och Världsfacket IFS på Europaparlamentets utfrågning av FIFA. Vi har, tillsammans med både svenska och tyska fotbollförbunden, satt press på FIFA att agera mot Qatar. Trycket tvingar nu FIFA och organisationskommittén för VM i Qatar att presentera ett åtgärdsprogram. Tuffare inspektioner på arbetsplatserna och bättre boendestandard utlovas. Men i det 50-sidiga dokumentet nämns inte ens roten till problemet: Det ökända Kafala-systemet.

Kafala-systemet måste avskaffas!

Det är ett raffinerat jobb trafficking system som ger arbetsgivarna långtgående rättigheter att kontrollera migrantarbetarna. Deras pass tas ifrån dem vid ankomst, och utan pass kan de inte komma ur landet när de själva vill. Arbetsgivarna kan frysa deras tillgångar och avgöra om de får sluta eller byta jobb. Ett slavliknande system, med andra ord, som kontrollerar och skrämmer arbetarna till lydnad.

Qatars arbetskraft består till 94 procent av migrantarbetare. Och det är inte bara nepalesiska byggnadsarbetare som blir 2000-talets slavar i Qatar. Svenska flygvärdinnor och franska fotbollsproffs drabbas också.

Qatar måste avskaffa Kafala-systemet och sätta stopp för exploateringen av arbetare för att förhindra att ytterligare människor dör i arbetet med förberedelserna inför fotbolls-VM. Om inget görs, måste FIFA flytta fotbolls-VM till ett land som åtminstone lever upp till ILOs kärnkonventioner.

FIFA har ett stort ansvar. I FIFAs guidelines för internationella fotbollsevenemang står det ingenting om arbetarnas villkor eller mänskliga rättigheter. FIFA ställer helt enkelt inga krav på värdländerna att uppfylla kriterier kring mänskliga rättigheter i arbetslivet. Ibland tar FIFA till och med en aktiv roll i att undergräva sådana rättigheter.

VM i fotboll 2018 i Ryssland går under sloganen ”Ready to inspire”. Dock är det inte speciellt inspirerande att FIFA fått Ryssland att anta en särskild FIFA-lag som åsidosätter arbetsrätt och arbetsmiljölagstiftning under tiden som arenor byggs och tills efter VM.

Skärpning FIFA! Ställ tydliga krav på de länder som står värdar för fotbolls-VM att de lever upp till grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet. Ingen arbetare ska behöva dö för att möjliggöra fotbollsfesten!

 

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.