Till lo.se Sök Meny
Matt Damon och Karl-Petter Thorwaldsson har (minst) två saker gemensamt

Matt Damon och Karl-Petter Thorwaldsson har (minst) två saker gemensamt

Just nu samlas världens maktelit i bergsbyn Davos i Schweiz. Det är det årliga World Economic Forum som lockar. I år är bl.a Hollywood skådespelaren Matt Damon samt LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson också där.

Varför i hela fridens namn är LOs ordförande där, kanske någon undrar?!

LOs ordförande är där för att lyfta det fackliga perspektivet, för ökad rättvisa och minskade klyftor. Men också för att diskutera vad ansvarstagande fackliga organisationer kan och bör göra tillsammans med näringslivet. Karl-Petter Thorwaldsson är där som den första svenska fackföreningsledaren någonsin och ingår i en delegation med åtta andra fackliga ledare.

Huvudbudskapet är att vi behöver en ny ekonomisk världsordning ”We need a new global deal!” som sätter fokus på jobben.

I Davos presentera Världsfacket (International Trade Union Confederation) en internationell opinionsundersökning som speglar åsikten hos arbetstagare i 13 länder. Det finns en stor misstro mot hur regeringarna hanterar den ekonomiska krisen som lett till antalet arbetslösa nu är upp i 200 miljoner. (Och då är inte alla dem som har givit upp jobbsökande med i statistiken.) Bara 13 % svarade att de tyckte att regeringarna arbetade för arbetstagarnas intresse. Och för nästan 9 av 10 står lönen stilla eller minskar.

Så visst behövs det fackliga ledare i Davos!

Matt Damon är i Davos för att ta emot ett pris för sina insatser för rent vatten i flera utvecklingsländer. Men Matt Damon är också förkämpe för fackliga rättigheter.

Så det har han och Karl-Petter också gemensamt.

Matt_Damon

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.