Till lo.se Sök Meny
Om nazister runt knuten. Och om Eva.

Om nazister runt knuten. Och om Eva.

När vi flyttade in i vårt radhus blev vi grannar till ett trevligt äldre par, Otto och Eva. De hade själv byggt sin del av vårt gemensamma radhus som blev klart 1955. Det var fint att höra om hur de cyklade med barnen från sin lilla lägenhet på andra sidan stan för att följa och vara med i byggandet. Jag minns när Otto berättade om när de trots allt vågade kosta på sig parkett.

Otto och Eva var judar och härstammade från Tyskland. Eva hade haft lyckan att få åka på ett flickläger innan kriget och vågade sig sedan inte tillbaka. Hon gifte sig här med Otto som flytt kriget.

Eva var med om Kristallnatten. Hon var bara ett barn, men blev vittne till trakasserier, skräck och förödmjukelser. Otto berättade om detta efter hennes bortgång. Otto sa att hon på slutet av sitt liv ofta kom tillbaka till detta trauma och skrek högt i sömnen.

Detta tänker jag på när det nu marscherar nazister i vår stadsdel.

Under hösten har tydligen en ledande nazist flyttat in i vår grannstadsdel Kärrtorp och runt om sig har han några få män (det brukar i alla fall vara det) som klottrat hakkors och rivit ner affischer och misshandlat en person. De har enligt uppgift övat marscher på idrottsplatsen där bl.a vår dotter hade knattefotbollsskola i höstas.

Men några engagerade människor i området hade i söndags tagit initiativ till en demonstration för att visa att vi inte accepterar detta. Och många slöt upp. Barnfamiljer som vi känner från förskolan och skola, aktiva ledare från fotbollsklubben, pensionärer med hundar och många, många andra. Min man och mina två äldsta barn var också där. Demonstranterna attackerades av nazister och blev till slut bortjagade av både mötesdeltagare och polis (när de väl kom!) och samlingen kunde återupptas. Men då var inte våra barn kvar. De gick rädda och mycket ledsna hem.

På eftermiddagen samma dag som demonstationen ordnades en solidaritetsloppis rum i Bagarmossen till stöd för de tiggande romerna i vårt område. Svenska kyrkan hade öppnat sina lokaler och det var fullt med folk. Utanför stod två polisbilar, eftersom man ett tag befarade att nazisterna skulle komma dit. Barnen fick denna gång stanna hemma.

Intressant och skrämmande att sedan se delar av nyhetsrapporteringen från denna dag : att ”två sidor slogs”. Vår statsminister antog denna position och svamlade om ”tredje man”. Både Dagens Nyheter och SVT hamnade snett, vilket både Martin Klepke och Johan Croneman har skrivit om. Dock har samtliga partier i Skarpnäcks stadsdelsnämnd har gjort ett uttalande som fördömer attacken.

Jag vill inte leva i en tillvaro där några få mörkermän trakasserar oss andra. Många är arga och rädda, men också fulla av kampvilja. Jag hoppas att många kommer till Kärrtorp på söndag. Och det är samling på en rad andra platser också; Uppsala, Göteborg och Östersund bl.a.
MEN vi måste bekämpa rasism och nazism med fredliga medel! Genom klokskap, strategi och medvetenhet så kan vi övervinna hatet! Vi är många fler!

Jag gläds åt att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén och Ingela Edlund LOs andre vice ordförande, tydligt tar ställning genom att vara med på söndag.

Men jag är samtidigt tacksam att Eva och Otto slapp uppleva detta.

………………….
läs också Sandra Lund i tidningen Arbetet och Anders Lindberg i aftonbladet , Aida Paridad, Dagens Arena

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.