Till lo.se Sök Meny
Långt borta och nära

Långt borta och nära

Plötslig ringer telefonen, mitt i middagen.

En granne – vi kan kalla henne Maria – ringer och är förtvivlad. Maria kommer från Syrien, men har bott i Sverige i mer än 20 år. Hon lever med ständig oro för sina släktingar och nu är det skarpt läge. Marias brors barnbarn har lyckats fly till Egypten, men har sannolikt fångats av egyptisk militär. Och barnens pappa var kanske med på båten som kapsejsade utanför Lampedusa. Vi kollar telefonnummer till Röda korset, Rädda Barnen, vi ringer till Utrikesdepartementet och får telefonnummer till den egyptiska polisen på Kairos flygplats.

Det är det lilla vi kan göra just då, innan vi fortsätter med middagen och våra egna liv.

Plötsligt smakar middagen inte riktigt som förr. Plötsligt kom orättvisor, mänskligt umbärande och flykt in min trygga tillvaro. Det långt borta kom så nära. Jag påminns – som många gånger förr- hur privilegierad jag är. Och hur världen egentligen ser ut för alltför många människor.

Mammor, pappor, tonåringar, barn, äldre, flyr sitt land, ibland p.g.a konflikt och ibland av fattigdom. Många, inte minst på den afrikanska kontinenten, söker med risk för sitt eget liv en ljusare framtid i Europa.

Samtidigt som vi offentligt diskuterar EUs roll och solidaritet med de flyende behöver vi fundera långsiktigt i andra banor. Vi behöver samtala om hur vi kan bidra till att bygga upp länder för att folk ska slippas lämna sina nära och kära för en oviss framtid i ett annat land.
Vi behöver ställa oss frågan; Hur kan fler försörja sig och sin familj på sitt eget arbete?

Vårt internationella fackligt arbete handlar om hur vi kan förbättra arbetsvillkoren och bidra till att stärka människors egen röst att själva ställa krav och arbeta för en bättre framtid åt sig och sina barn. Vi jobbar på olika sätt. Exempelvis har vi tillsammans med TCO ett organ som stödjer utvecklingsprojekt. Ett annat exempel är den kampanj som vi driver tillsammans med Världsfacket, Byggnads globala fack m.fl. för att förmå FIFA att flytta fotbolls-VM 2022 från Qatar. Om inget görs kommer 4000 arbetare att dö när arenorna och vägarna byggs. LOs ordförande kallar Qatar en ”skurkstat” och uppmanar Svenska Fotbollsförbundet att agera.

En annan metod är att använda konsumentmakt. LO är aktiv inom Fairtrade för att rikta uppmärksamheten mot schyssta arbetsvillkor för arbetstagare i utvecklingsländer som producerar det vi äter, dricker eller använder på annat sätt. Torsdagen den 17 oktober är det Fairtrade Challenge. Förra året var Kommunal den svenska organisation som hade flest fikadeltagare. Genom ett medvetet arbete i hela organisationen under parollen ”schysst fika-schyssta jobb” deltog hela 82.000 medlemmar och potentiella medlemmar!

Fairtrade kombinerar på ett fantastiskt sätt de långt borta med det som är nära. Du kan göra skillnad i din vardag. Var med och fika torsdag den 17 oktober!

Då kan du kanske äta middagen med lite, lite, bättre samvete.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.